Epistemoloji ne anlama gelir?
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē “bilgi” ve -loji) veya bilgi felsefesi, felsefenin bilgiyle ilgilenen bir dalıdır. Epistemologlar bilginin doğasını, kaynağını ve kapsamını, epistemolojik gerekçelendirmeyi, inancın rasyonalitesini ve diğer çeşitli konuları inceler.
Epistemolojik görüş ne demek?
Felsefenin bir dalı olan epistemoloji, bilgiyi inceler. Epistemoloji, bilginin kökeni, doğası, kaynağı ve sınırları gibi temel sorulara yanıt arar. Kütüphane ve bilgi bilimi de bilgiyle ilgilenir.
Epistemolojik inanç ne demek?
Epistemolojik inançlar, bilginin ne olduğu ve öğrenmenin nasıl gerçekleştiği hakkındaki bireysel görüşlere atıfta bulunur (Schommer, 1994). Eğitim bağlamında; psikologlar ve eğitimciler insanların epistemolojik gelişimi ve inançlarıyla giderek daha fazla ilgilenmektedirler.
Epistemolojik bütünlük ne demek?
Epistemolojik bütünlüğün amacı, öğrencinin kapsamlı bilgi ve düşünce yelpazesini geliştirmektir. Öğrencinin değişmez bilgiye nasıl eriştiği, bu bilgiyi nasıl öğrendiği ve nasıl düşündüğü ile ilgilidir.
Epistemoloji nedir ekşi?
Epistemoloji, en basit tanımıyla “bilgi kuramı”dır; bilgi anlamına gelen Yunanca episteme ile “sistematik olarak işleyen mantık/akıl/yöntem” anlamına gelen logike (logos temelli) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Epistemolojik delil nedir?
Epistemoloji, bilginin ve haklı inançların doğası ve kapsamıyla ilgilenir. Bu disiplin, bilginin doğasını ve bunun “hakikat”, “inanç” ve “haklı çıkarma” gibi kavramlarla nasıl ilişkili olduğunu analiz eder.
Epistemolojik yaklaşım ne demek?
Epistemolojik anlayış, bilginin gerçekliğe dayalı olarak nasıl öğrenildiği, öğretildiği ve üretildiği konusunda bireysel bakış açısını belirler (Tezci ve Uysal, 2004).
Bilim felsefesi nedir kısa özet?
Bu anlamda bilim felsefesi, bilimin yerini, anlamını ve teorik konumunu belirlemek için yapılan içsel-felsefi çalışmaların bütünüdür. Bilim ve felsefenin ayrılmasından sonra, felsefenin bilim hakkındaki düşüncesi bilim felsefesinin içeriğini oluşturur.
Felsefede analitik ne demek?
Analitik felsefe, felsefenin birincil işlevinin analiz olması gerektiğini savunan felsefe geleneğidir. İngilizce konuşulan dünyada ve İskandinav dünyasında son derece yaygındır. Kıta felsefesiyle birlikte çağdaş felsefenin iki büyük geleneğinden biridir. Nadiren kullanılsa da analitik felsefe olarak da bilinir.
Epistemolojik zorluk nedir?
Cornu (1991) öğrencilerin bilişsel zorluklarının üç nedenini belirler: epistemolojik, psikolojik ve pedagojik zorluklar (Zembat, 2010’dan alıntı). Epistemolojik zorluk kavramın doğasında yatmaktadır; psikolojik öğrenme güçlüğü çeken kişi; Pedagojik zorluklar öğrenme süreciyle ilgilidir.
Epistemik kriz ne demek?
Siyasetteki epistemik kriz, siyasal epistemoloji açısından değerlendirildiğinde bizi iki seçenek arasında bırakıyor: (i) kamusal alanı, siyasal öznelerin herhangi bir konuda müzakere ve uzlaşıya varabileceği epistemik bir düzey olarak tasarlamanın imkânsızlığından yola çıkarak iyinin tartışılmasını kısıtlamak.
Epistemoloji hangi soruları sorar?
1) Bilginin değerine ilişkin sorular; “Doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür?”, “Bilgimiz doğru mudur?”, “Bilgimiz doğruysa bunun ölçütü nedir?” gibi sorulardır. 2) Bilginin kaynağına ilişkin sorular; “Bilginin kaynağı nedir?”, “Bilgimizin kaynağı deneyim, akıl veya sezgi midir?” gibi sorulardır.
Epistemoloji neyi savunur?
Bilginin doğası, türleri ve elde edilme yöntemleriyle ilgilenen felsefe dalına epistemoloji denir. Bu felsefenin savunucuları mevcut bilgilerini mantıksal akıl yürütme, tümdengelim ve tümevarım gibi yöntemlere dayandırırlar.
Epistemolojik kavram nedir?
Epistemoloji, ana konusu “bilgi” olan ve çeşitli bakış açılarını kapsayan felsefi bir sistemdir. İlgi duyulan konular arasında bilgiye erişim yöntemleri ve doğruluk yer alır. Bu felsefedeki görüşler, bilgiyi tanımlama ve edinme yöntemleri açısından birçok türe ayrılır.
Epistemik özne nedir?
Epistemolojik özne, neden düşündüğünü ve düşüncesinin neden bilgisinin kaynağı olduğunu bilen kişidir. Bu bilgiye göre, Descartes’ın felsefesinde, düşüncesi aracılığıyla dünya hakkında bilgi edinen insandır.
Epistemoloji hangi soruları sorar?
1) Bilginin değerine ilişkin sorular; “Doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür?”, “Bilgimiz doğru mudur?”, “Bilgimiz doğruysa bunun ölçütü nedir?” gibi sorulardır. 2) Bilginin kaynağına ilişkin sorular; “Bilginin kaynağı nedir?”, “Bilgimizin kaynağı deneyim, akıl veya sezgi midir?” gibi sorulardır.
Ontoloji nedir kısaca?
Ontoloji, varlık felsefesi veya ontoloji, temel sorunu varlık olan felsefi bir disiplindir. Varlık veya varoluş ve temel kategorilerinin incelenmesidir. “Varlık” ve “varoluş” arasındaki ayrım; “varoluş var olur” ve “varoluş var olmaz” kavramlarını tartışır.
Ontolojik ve epistemolojik nedir?
Felsefe disiplininin en temel üç terimi; Ontoloji, canlı varlıklarda temel ve benzersiz olanı inceleyen bir düşünme biçimi iken, epistemoloji bilgiyi sorgular ve haklı çıkarır. İndirgeme, bu iki terimin aksine, düşünmede başvurulan bir durumu ifade eder.
Felsefeye göre din nedir?
Emile Durheim (1917): Din toplumsal bir etkinliktir; toplumsal kontrol ve meşruiyetin önemli bir aracıdır. Din bir grup deneyimidir. Dinin temeli totemizmdir (kutsallık fikri), aile, hukuk ve ahlak gibi kurumların kökenidir. Francis Bacon (1621): Militan ateizmi savundu.