İçeriğe geç

Bursada Ahududu Nerede Yetişir

Ahududu en çok nerede yetişir?

Ülkemizdeki ahududu üretiminin %97,6’sı Doğu Marmara Bölgesi’nde üretilmektedir. Bu bölgede ahududu yetiştiriciliği için en önemli il, ülkemizdeki ahududu üretiminin %96’sını karşılayan Bursa’dır.

Ahududu bahçesi nasıl yapılır?

Ahududu bahçeleri, kış aylarının çok şiddetli olmadığı bölgelerde sonbahar sonu ve kış aylarında ekilir. Ancak kış aylarında şiddetli donların yaşandığı bölgelerde erken ilkbahar ekimi daha uygundur. Ahududular için en uygun ekim mesafesi genellikle sıralar arası 0,6 – 1,2 m ve sıralar arası 2,1 – 2,7 m olmalıdır.

Ahududu meyvesi ne zaman olur?

Erken meyve veren ahududu çeşitlerinde hasat Haziran ayında başlar. Geç meyve veren çeşitlerde ise Ağustos ayında başlar ve Eylül ayının sonunda sona erer. Hasat olgunluğuna çiçeklenmeden yaklaşık 20-25 gün sonra ulaşılır.

Ahududu hangi mevsimde yetişir?

Ülkemizde ahududu yetiştiriciliği Mayıs-Kasım ayları arasında yapılmakta olup, diğer aylarda Tanzanya, Meksika, İspanya ve Portekiz’den ithal edilmektedir.

Ahududu kilosu ne kadar 2024?

22 Kasım 2024 tarihi itibariyle piyasa fiyatlarıÜRÜN FİYATIAhududuKg.1600,00 – 1600,00 ₺ArmutKg.10,00 – 49,00 ₺Armut (Deveci)Kg.25,00 – 70,00 ₺Armut (Santamaria)Kg.

Ahududu çok su ister mi?

Yıllık ortalama yağış miktarının 750-800 mm olması önerilir. Toprağın uygunluğu besin değerine göre değerlendirilir. Ahududuların yetiştirildiği toprağın organik madde açısından zengin, geçirgen, hafif ila orta kıvamda ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olması önemlidir.

Ahududu hangi aylarda dikilir?

Ahududu fidanları genellikle sonbaharda ekilir. Ahududu fidanı dikimi için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır.

1 dönüm araziden ne kadar ahududu çıkar?

Kırmızı ahududu kök filizleri ve kök çelikleri doku kültürü ile; siyah ve mor ahududular üstten daldırma, yaprak tomurcuğu çelikleri ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılır. Bir dekardan 1000-25000 kg meyve elde edilebilir. Bitkinin ekonomik ömrü 12-15 yıldır.

Ahududu hangi toprağı sever?

Ahududu Bitkisinin Toprak Gereksinimleri İyi bir verim elde etmek için yetiştirileceği alandaki toprağın organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek, hafif dokulu, geçirgen ve derin yapıda olması gerekir. İyi bir yetiştirme için toprak derinliği en az 1 metre olmalıdır.

Frambuaz ve ahududu aynı şey mi?

Faydalı özellikleri sayesinde ahududu en popüler meyvelerden biridir. Yaz ve sonbahar meyvelerinden biri olan ahududuya ahududu da denir. Ahududu (Rubus idaeus), Rosaceae familyasından, Avrupa ve Kuzey Asya’ya özgü meyve veren bir bitki türüdür. Kırmızı, parlak ve tatlı meyveleriyle bilinir.

Ahududu güneşi sever mi?

Ahududu fidelerini kalıcı bir yere, örneğin bir bahçeye dikmek istiyorsanız, bol güneş ışığı aldığından emin olduğunuz bir alan seçmelisiniz. Bir saksıya dikmek istiyorsanız, saksıyı güneşli bir yere koymalısınız. Verimli, iyi drenajlı ve turba bakımından zengin toprakları tercih etmelisiniz.

Türkiye’de frambuaz nerede yetişir?

Bursa’nın yüksek rakımlı bahçesinde yetişiyor.

Ahududu en çok hangi ilde yetişir?

4.937 tonluk üretimin yaklaşık %97’si Bursa’da gerçekleşmektedir. İlimizde ahududu üretim miktarı ve alanında yıllar itibariyle artış görülmektedir. Son beş yılda üretimimiz 4.113 tondan 4.937 tona, alanımız ise 4.916 tondan 6.903 tona çıkmıştır.

Böğürtlen dikimi nasıl yapılır?

Böğürtlen fidanları, fide olarak çıkarıldıkları derinlikten 5-7,5 cm daha derine dikilmelidir. Bundan hemen sonra fidelere can suyu verilir. Dikilen fidelerin tepesi 20-30 cm kesilir. Sıra aralığı dikey büyüyen böğürtlenler için (1,50 x 0,50 m) ve yatay büyüyen böğürtlenler için (3,00 x 3,00 m)’dir.

Ahududu ağacı ne kadar büyür?

Güneşte veya kısmi gölgede, iyi drene edilmiş topraklarda iyi yetişir. Rosaceae familyasına aittir. Bitkinin gövdeleri 1–4 mm uzunluğunda dikenlerle kaplıdır. Çalı şeklindeki fideler 2-3 metreye kadar uzayabilir.

Ahududu nerenin meşhur?

Ahududular yüksek C vitamini ve lif içeriğiyle karakterize edilir, ancak aynı zamanda potasyum, A vitamini ve kalsiyum açısından da zengindir. İskoçya’da ünlü olan ahududu, tarih öncesi çağlardan beri insanlar tarafından tüketilmiştir ve atalarımızın formda ve sağlıklı kalmasını sağlamıştır.

1 dönüm araziden ne kadar ahududu çıkar?

Kırmızı ahududu kök filizleri ve kök çelikleri doku kültürü ile; siyah ve mor ahududular üstten daldırma, yaprak tomurcuğu çelikleri ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılır. Bir dekardan 1000-25000 kg meyve elde edilebilir. Bitkinin ekonomik ömrü 12-15 yıldır.

Böğürtlen mevsimi ne zaman?

Hasat zamanı meyve sapındaki bu renk değişiminden anlaşılabilir. Meyvenin olgunlaşma tarihi bölgeye göre değişmekle birlikte, hasat Haziran sonu Temmuz başında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Islah çalışmaları sonucunda dikensiz böğürtlenler elde edilmiştir.

Ahududu yılda kaç kez meyve verir?

Ahududular olgunlaşma zamanına ve meyve verme sıklığına göre iki gruba ayrılır. Yaz çeşitleri sadece yaz ortasında tüm yıl boyunca meyve verir; sonbahar çeşitleri veya her dem yeşil çeşitler ise yaz ve sonbahar olmak üzere iki dönemde ürün verir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Şalgam Mideyi Temizler Mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort escort bayan