İçeriğe geç

Antalyada Hangi Bitkiler Var

Antalya’da hangi bitkiler yetişir?

Pamuk, fıstık, susam, turunçgiller, muz ve erken sebzeler ağırlıklı olarak kıyı bölgelerinde yetiştirilir. İç kesimlerde tahıllar, baklagiller, şeker pancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyveler yetiştirilir. Antalya bölgesinde son yıllarda sera üretimi güçlü bir şekilde gelişmiştir.

Antalya’nın hangi çiçeği meşhur?

Ülkemize ait olması ve kriterlere uyması nedeniyle Expo 2016 Antalya’nın simgesi çiçek olarak seçilmiştir. Şakayık (Paeonia L.), şakayıkgillerin otsu ve odunsu formu olan, yumrulu köklere sahip çok yıllık bir bitkidir.

Antalya’da kaç tane endemik bitki var?

Gökhan Deniz, Phaselis’te yetişen fiğ, Perge hava civa, Side mongosu, Aspendos orkidesi ve Termessos çiğdeminin artık koruma altında olduğunu söyledi. 250 BİTKİ TÜRÜ SADECE ANTALYA’DA BULUNUYOR. Doç. Dr. Gökhan Deniz, Antalya’nın biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin göz bebeği olduğunu belirtiyor.

Antalya’da hangi bitki örtüsü vardır?

Antalya’nın bitki örtüsü, alçak, her dem yeşil ağaçlardan oluşan makidir. Ormanlık bölgede çoğunlukla karaçam, kızılçam ve sedir ormanları yaygındır. Bu türlere ek olarak köknar, ardıç, meşe, çınar, mersin, defne, akçaağaç, ladin ve zeytin gibi ağaçlar da bulunur.

Antalya’nın en meşhur meyvesi nedir?

Turunçgillerden olan portakalın anavatanı Çin’dir. Günümüzde dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri olan portakal; parfümeri, gıda ve ilaç sanayinde de kullanılmaktadır. Portakal, Antalya ilinin en önemli tarım ürünlerinden biridir.

Akdeniz bitkileri nelerdir?

Akdeniz ikliminde yetişen başlıca ağaçlar şunlardır: Defne, okaliptüs, çam ve selvi gibi her dem yeşil ağaçlar. Zeytin, incir, ceviz ve üzüm gibi meyve ağaçları.

Antalya çiğdemi nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi Antalya çiğdemi, yalnızca Antalya’da yetişen bir çiçektir. Bu korunan çiçek, koşullar uygunsa yıllarca filizlenebilir. Tedaviyle MPS hastaları çiğdem çiçekleri gibi hayata tutunur ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olurlar.

Antalya’nın hangi hayvanı meşhur?

İlin en önemli yaban hayvanları geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yaban keçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yabani güvercin, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma kuşu ve turnadır.

Endemik bitkiler nelerdir?

Endemik, dilimize “yerli” anlamına gelen Latince “endemos” kelimesinden gelen bir kelimedir. Endemik, bulundukları bölgenin ekolojik koşulları nedeniyle yalnızca belirli bir bölgede yaşayan ve büyüyen ve muhtemelen dünyanın başka hiçbir yerinde yaşamayan ve büyümeyen yerel bitki türlerine verilen isimdir.

Kangay bitkisi nedir?

Kangay, yaklaşık 2 m’ye kadar uzayabilen, güçlü kazık köklere, genellikle basit gövdelere ve dik bir yapıya sahip çok yıllık otsu bir türdür. Yapraklar dipte toplanmış, sert, 2-pinnat, parçalı ve tüysüz; kenarları ve damarları kısa ve pürüzlüdür. Oval, küresel çiçek başları yaklaşık 3-5 cm çapındadır.

Antalya çiçeği endemik mi?

Antalya çiğdemi, Türkiye’de sadece Antalya ilinde yetişen endemik çok yıllık bir bitkidir.

Olimpos safranı nedir?

Olympos safranı, dünyada yalnızca Antalya ilinde bulunan ve Beydağları Sahil Milli Parkı’nda kendine özgü bir yaşam alanı bulan endemik bir bitki türüdür. Ancak bölgedeki artan turizm faaliyetleri ve inşaat çalışmaları Olympos safranına baskı yapmakta ve türün varlığını tehlikeye atmaktadır.

Antalya’nın neyi meşhur bitki?

Yörüklerin Antalya mutfağına en önemli katkısı yoğurttur. Arap kültüründen esinlenen Antalya, lezzetlerine buradan susam ve sarımsak katmıştır. Ayrıca Toros Dağları’nın kekiğini de eklemek gerekir. Toros Dağları’nda yetişen boğa kekiği hem çay olarak tüketilir hem de kolesterolle mücadele için kekik suyu olarak kullanılır.

Antalya’da hangi ağaçlar yetişir?

Ağaçlar ve çimenler arasındaki fark sadece yüksekliğe değil, aynı zamanda dağın denize bakan ve denize bakmayan tarafına da bağlıdır. Bölgenin deniz seviyesine yakın alçak kesimlerinde zeytin ağaçları, kırmızı çamlar, harnup ağaçları ve defne ağaçları yetişir. Denizin üzerine çıktığınızda, göçebe yaşamının kutsal ağacı olan ardıç yetişir.

Antalya’nın neyi meşhur?

Öncelikle Aspendos Antik Tiyatrosu mutlaka gezilmelidir. Sonrasında Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya Müzesi, Termessos Antik Kenti, Antalya Ters Ev ve tabi ki Konyaaltı Plajı yaz aylarında gidenler için tercih edilebilir. Antalya’yı tanınan bir şehir yapan bir diğer ünlü yer ise Kaleiçi’dir.

Antalya’nın neyi meşhurdur?

Antalya’nın meşhur yemekleri: Antalya Piyazı: Antalya’ya özgü meşhur bir lezzet olan Piyaz; yeşil fasulye, soğan, sumak ve maydanoz gibi malzemelerle hazırlanır. … Şaşlık. … 3. Kaburga dolması … Düğün çorbası … Biber dolması frigya … 6. Çive. … 7. Gökçesu pilavı … 8. Testi kebabıDaha fazla makale…•26 Ağustos 2024

Akdeniz bölgesinde neler yetişir?

Akdeniz’in verimli alanlarında, hemen hemen her türlü tarım ürününün kolayca bulunabildiği yerlerde, portakal, limon, ekşi portakal, greyfurt ve mandalina üretimi baskındır. Ayrıca bölgede üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştirilmektedir.

Antalya’da hangi tropikal meyveler yetişir?

Çoğunlukla muz yetiştiriyoruz, ancak ayrıca yaban mersini, papaya, altın çilek, avokado, ananas, pepino, çarkıfelek meyvesi ve ejder meyvesi de yetiştiriyoruz.

Antalya tarımda kaçıncı sırada?

Antalya, Türkiye’nin turizm başkenti olması nedeniyle kent ve ülke ekonomisine en büyük katkıyı turizm sektörü sağlarken, ikinci sırada taze meyve ve sebze üretiminin ağırlıkta olduğu tarım sektörü yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir